Succesvolle Drone Training Versterkt Milieubeheer in Surinaamse Mijnbouwsector

In het kader van het “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining (ASGM)” – EMSAGS-project, heeft een succesvolle drone training plaatsgevonden op 4 en 5 april 2024. Binnen het EMSAGS-project is de SBB verantwoordelijk voor de Near Real Time Monitoring van ontbossingsactiviteiten, waaronder ASGM, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van drone technologie.

Het evenement, georganiseerd door de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), bracht 26 deelnemers samen van verschillende overheidsinstellingen en bedrijven, waaronder de Ordening Goudsector (OGS), de Project Uitvoering Unit Delfstoffen Autoriteiten Suriname (PIU DAS), en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

De training, gericht op het gebruik van drones voor Near Real Time Monitoring van ontbossingsactiviteiten, vooral in de Artisanal and Small-Scale Gold Mining (ASGM) sector, bood deelnemers een diepgaand inzicht in drone technologie, sensoren en relevante wet- en regelgeving met betrekking tot het Surinaamse luchtruim. Het AMPS bedrijf speelde een waardevolle rol door expertise te delen over verschillende drone typen en wetgeving.

Op de tweede dag van de training bracht het team een bezoek aan het Compagniegebied in Brokopondo, een gebied waar ASGM actief is. Hier kregen deelnemers praktische oefeningen in het besturen van drones, met gebruikmaking van zowel SBB- als GMD-drones.

De training markeert een belangrijke stap voorwaarts in de capaciteitsopbouw van Suriname op het gebied van milieubeheer in de mijnbouwsector. Door de samenwerking tussen verschillende belanghebbenden worden de inspanningen geïntensiveerd om ontbossingsactiviteiten en andere milieueffecten van de mijnbouw beter te monitoren en aan te pakken.